Doktor Uzman / Hasta Sağlık Rehberi Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Sağlıklı Yaşamın Sırları / Uzm. Dr. Berna Güzel (İç Hastalıkları Uzmanı)

Yaşlanmayı durdurmak şu an için mümkün değildir, fakat hayata yapacağımız küçük dokunuşlar ile biyolojik yaşımızın, kronolojik yaşımıza göre geride kalmasını sağlayabiliriz.

Yaşlanma, yaşam sürecinin doğal ve kaçınılmaz bir dönemidir. Yaşlanmada genetik faktörlerin önemi gerçektir, ama çevresel faktörlerin etkisi daha fazladır. Yaşlanma doğumdan itibaren başlayıp 30 yaşından sonra hızlanmaktadır. Bu nedenle genç yaşlardan itibaren nasıl yaşadığımız, nasıl yaş alıp yaşlanacağımıza yön verir.

Sağlıklı bir yaşam ve yaş alma, bir tercih ve kararlılıktır. Yaşlanmayı durdurmak şu an için mümkün değildir, fakat hayata yapacağımız küçük dokunuşlar ile biyolojik yaşımızın, kronolojik yaşımıza göre geride kalmasını sağlayabiliriz.

Sağlıklı yaş almak için mutlaka güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyacımız vardır. Bağışıklık sistemi karmaşık bir sistem olup, vücudun her bölgesine dağılmış bir dizi organ, doku, hücre tipi ve moleküllerden oluşur. Bağışıklık sistemi, vücut bütünlüğü ve sağlığını tehdit edebilecek her türlü yabancı madde ve organizmaya karşı vücudu korumaktan sorumludur. Dolayısıyla, bağışıklık sisteminin herhangi bir nedenle baskılandığı ya da yanlış çalıştığı durumlarda hastalıklar meydana gelir. Hastalıklardan korunmak için bizim de vücudumuza yardım etmemiz gerekir.

 

Bağışıklık Sisteminin Düzenli Çalışması İçin Neler Yapmalıyız?

  • Düzenli egzersiz yapın
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun
  • Su tüketimini ihmal etmeyin
  • Temizlik ve hijyene önem verin
  • Stres ile başa çıkabilmeyi öğrenin
  • Yeterli ve kaliteli uykuya önem verin
  • Düzenli ve kaliteli beslenin
  • Antioksidan desteği alın.

 

Obezitenin Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkisi Nedir ?

Obezite ve eşlik eden durumlar, bozulmuş bağışıklık ve inflamatuar yanıt ile ilişkilendirilmiştir. Malnutrisyona yol açmayacak şekilde enerji kısıtlaması oksidatif hasar ve insülin direnci gibi yaşlanmayı arttıran süreçleri engeller. Başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, obezite, diyabet gibi birçok sağlık probleminin önlenmesinde Akdeniz Tipi Beslenme önerilir. Akdeniz Tipi Beslenme, tam tahıllar, sebze ve glisemik indeksi düşük meyveler, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, zeytinyağı, balık, vs, gibi besinler içerir.

                                            

Bağırsak Mikrobiyatası İnsan Sağlığı Üzerinde Önemli Midir?

İnsan vücudunda bulunan bakterilerin %90’ı bağırsaklarda yerleşmiştir. Bağışıklık sistem hücrelerinin de %80’i bağırsaklardadır. Bu nedenle bağışıklık sistemimizin düzenli çalışması için bağırsaklarımıza iyi bakmamız önemlidir. Prebiyotikler, sindirilemeyen liflerden oluşan ve bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin besinleridir. Probiyotikler bağırsaklarımızda bulunan sindirim ve bağışıklık sistemimizin sağlıklı olmasını sağlayan faydalı bakterilerdir. Probiyotik ve probiyotikler, besinler yoluyla ya da dışardan takviye olarak alınabilir.

 

Bağışıklık Sisteminin Çalışmasında Önemli Olan Vitamin Ve Mineraller Nelerdir?

  • A vitamini
  • B grubu vitaminler
  • C vitamini
  • D vitamini
  • E vitamini
  • Folik asit
  • Kalsiyum
  • Demir
  • Potasyum
  • Selenyum
  • Çinko

 

Antioksidan Ne Demektir? Ne İşe Yarar?

Vücutta yaşamı devam ettiren her bir hücre, besinlerden enerji üretirken zararlı yan ürünlergelişir. Bu ürünler reaktif oksijen radikalleridir. Zararlı dış etkenler de (ağır metaller, gıda katkı maddeleri, gıda boyları, ev temizlik ürünleri, vs) bu reaktif oksijen radikalleri yapımında artışa neden olur. Vücutta zararlı maddelerin etkisiz hale getirilememesi halinde hastalıklar gelişir. Bu zararlı maddelerle savaşan moleküllere Antioksidanlar denir.

 

Vücuttaki En Önemli Antioksidanı Olan Glutatyon Ne İşe Yarar?

Glutatyon, vücuttaki tüm kötü molekülleri toplayan ve etkisiz hale getiren bir moleküldür ve vücutta üretilir. Ancak yaş ilerledikçe, iç ve dış sebeplerin (çevresel) etkisiyle Glutatyon miktarı giderek azalır. Glutatyon miktarı azaldıkça, zararlı maddeler birikir ve bağışıklık sisteminde ciddi problemler ortaya çıkar.

 

Glutatyon Dışardan Takviye Olarak Alınabilir Mi?

Yaşlanma ve çevresel etkenlerle azalan glutatyonun güçlü bir bağışıklık ve sağlıklı bir yaş alma için dışardan takviye alınması önerilmektedir. Glutatyonun vücuda alınarak aktif bir şekilde kullanılmasının en başarılı şekli, damar yolu ile alınmasıdır. Her seans 15 dakika kadar sürmektedir. Takviye alınmasının zaman aralıkları hastanın ihtiyacına göre belirlenmektedir. Damar yolu ile alınmasının dışında cildi yenilemek için mezoterapi alanında kullanılanımı da mevcuttur.

 

(Yazımın devamı bir sonraki paylaşımda...)

 

Uzm. Dr. Berna GÜZEL

İç Hastalıkları Uzmanı

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap