Doktor Uzman / Hasta Sağlık Rehberi Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Pankreas Hastalığı Nedir?

Pankreas, karın kısmının orta ve arka bölümünde sağ tarafta yer alan karaciğerden sol tarafta dalağın bulunduğu yere kadar kaburga kavsinin alt kısmına uzanır.

 

Pankreas Hastalığı Nedir?

Pankreas, karın kısmının orta ve arka bölümünde sağ tarafta yer alan karaciğerden sol tarafta dalağın bulunduğu yere kadar kaburga kavsinin alt kısmına uzanır. Midenin arkasında yer alan kalın bağırsağın yatay kısmının üstünde on iki parmak bağırsağına yapışık olarak bulunur. Salgılamış olduğu enzimler ve hormonlar kan şekeri seviyesini dengelemektedir. Midenin besinleri sindirmesinde oldukça yardımcı görevi görür.

Pankreas hastalıkları, pankreasın normal işlevinde etkili olan insülin direncini dengede tutamamasından ve sindirim işlevini yerine getirememesinden kaynaklanmaktadır. Günlük tüketilen besinlerin vücutta işlenmesi için metabolizmaya yardımcı olabilmek için kana karışacak şekilde parçalara ayrılması gerekmektedir. Vücutta bu işlevi pankreas, ince bağırsağa yönlendirmiş olduğu enzimler ile üstlenir. Bazı süreçlerde pankreas bu enzimlerin salgılanma işlevini gerçekleştiremez. Bunun sonucu olarak besinler parçalanmadan bağırsakta depolanmış olur.

Pankreas tarafından salgılanan hormonlar enerji üretimi içinde gereklidir. Fakat bazı rahatsızlıklarda pankreas kan şekerini dengeleyebilmek için gerekli olan insülin hormonunu salgılayamaz. Hormonun kana karışması oldukça zor hale gelir. Bu durumdan kaynaklı olarak metabolizma gerçek işlevini yapabilmek için gerekli olan enerjiyi üretemez.

Pankreasta Çeşitli Hastalıkların Ortaya Çıkmasına Neden Olabilir

Pankreas rahatsızlıkları zamanla veya aniden belirtiler vermeye başlar. Çok şiddetli karın ağrısı ve bunun yanında kusma, ishal gibi etkenler pankreas hastalığının işareti olabilir.

Pankreas hastalığına işaret edip etmediğini anlamak için kesinlikle bir dahiliye uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Dahiliye uzmanı gerekli tetkikleri ve tahlilleri yaptıktan sonra kesin bir tanı koyacaktır. Bu sürecin devamında ise tedavi süreci başlayacaktır. Pankreas hastalığının belirtileri ile karşı karşıya kaldığınız zaman ihmal etmeden bir uzman tarafından kontrol edilmelisiniz. Pankreas hastalığında erken teşhis ve tedavi oldukça önemli bir durumdur.

Pankreas organın endokrin ve ekzokrin olarak salgı sağlayan iki farklı dokusu bulunmaktadır. Endokrin dokusu, kan şekerini dengede tutan insülin hormonu salgılayarak kan dolaşımı ile vücuda gönderir. Ekzokrin dokusu, yağların, karbonhidratların, proteinlerin sindirim için gerek duyduğu enzimlerini salgılamaktadır. Bu enzimler işlevini etkin bir şekilde görebilmek için on iki parmak bağırsağa taşınmaktadır. Bazı koşullarda pankreasta bulunan dokular işlevini yerine getiremeyecek şekilde zarar görmektedir. Bunun sonucunda endokrin ve ekzokrin doku hastalıklarından kaynaklı olarak pankreas hastalıkları oluşabilir.

Pankreas önemli organlarımızdan biridir ve birden fazla organımızn destekçisi niteliğindedir. Pankreasın sağlığı oldukça önemsenmeli ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Pankreas hastalığının belirtileri oldukça hayatımızı etkileyen ve farkına varabileceğimiz belirtilerdir ve özellikle uzun süre süren karın ağrısı oldukça önemli bir belirtidir. Bu belirtiler fark edildiğinde dahiliye uzmanına başvurmak oldukça önemlidir.

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap