Omurilik Soğanı Görevleri
Omurilik soğanı, beyinciğin alt kısmında pons ile omurilik arasında bulunur. Omurilik soğanına aynı zamanda son beyin kısmı da denilmektedir. İç kısmında boz, dış kısmında ak madde bulunmaktadır. Akciğer organını, böbrek organını, kalp organını, karaciğer organını ve mide gibi iç organların çalışmasını kontrol sağlar. Dolaşım, solunum ve boşaltım sistemlerini de kontrol etmekle görevlidir. Beyne giden bütün sinirler omurilik soğanından geçer.
Omurilik soğanının görevi istemsiz çalışan iç organların kontrol mekanizmasıdır. Solunum, hapşırma, yutma, kusma, sindirim, çiğneme ve idrar yapma gibi refleksli hareketleri kontrol eder. Beyinden giden sinirler burada çapraz olarak omuriliğe doğru gider. Vücudumuzdaki sağ tarafı kontrol eden sinirler beynin sol tarafından, sol tarafın kontrolünü sağlayan sinirler beynin sağ tarafından geçer. Homeostatik olaylar insani hayat önemi taşımaktadır ve buna hayat düğümü denir.
Omurilik soğanı sert bir darbe alırsa bilinç kaybı ve refleks kaybı yaşanabilir. Pons, beyincik, beyin ve omurilik soğanını birbirine bağlamaktadır.
Omurilik Soğanı Dejenerasyonu Şu Belirtilerle Ortaya Çıkar;
- Acı hissi ve dokunma duyularının giderek hissedilmemeye başlaması,
- Karaciğer organında hasar ve hastalıklar meydana gelmesi,
- Vücutta denge sorunlarının ortaya çıkması ve sürekli olarak yaşanan düşme problemleri,
- Duyma kaybı, görme kaybı, konuşma kaybının git gide azalması,
- Kalp kaslarının zayıflaması ve kalp hastalıklarının ortaya çıkması,
- Vücutta beliren istemsiz titremeler ve bunların artış göstermesi.
Omurilik soğanı, omuriliğin üzerinde taşıma işlemi yapan sinirsel uyarıları beyne, beyinden gelen sinyalleri ve mesajları omuriliğe iletir. Bunun için omuriliği sağlığı oldukça önemlidir. Eğer omuriliği dejenerasyon yaşarsa bu hareketlerimizde yavaşlığa sebep verdiği gibi aynı zamanda da ciddi hastalıklara da yol açabilir.
Omurilik soğanı tükürük salgılarını ve yutkunmayı denetlemekle görevlidir. Ayakta dengede durmayı sağladığı için vücudun duruşunu kontrol eder. İdrar torbasını kontrol ederek idrar torbasının çalışmasını denetler. Nefes alıp verme, öksürme, çiğneme, hapşırma ve yutma fonksiyonlarını yönetir. Kalbin çalışmasını kontrol ederek kan damarlarının birbiri ile uyumlu olarak genişleyip büzülmesini denetlemekle görevlidir.
Omurilik soğanı birden fazla göreve sahip olduğu için sağlığının korunması oldukça önemlidir. Omurilik soğanın sert darbe almasından falan kaçınılmalıdır. Günlük hayatımızda sıklıkla yapmış olduğumuz refleks hareketlerinin kontrolünü sağlar. Eğer omurilik sağlığı bozulursa bu refleks hareketlerinin kontrolünü sağlayamayız ve oldukça ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Omurilik soğanı beynin son kısmı olduğu için beyinden gelen sinyaller çabuk ulaşarak işlevlerini hemen gerçekleştirebilir. Omurilik soğanının hasar görmesi çeşitli hastalıkların başlangıcı anlamına gelir.