Doktor Uzman / Hasta Sağlık Rehberi Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Omurga Kaymasının Nedenleri Nelerdir?

Omurga kayması, omur gövdesinin omurga akı kökü, çapraz uzantıları ve üst eklem uzantılarının kaymasıdır.

 

Omurga Kaymasının Nedenleri Nelerdir?

Omurga kayması, omur gövdesinin omurga akı kökü, çapraz uzantıları ve üst eklem uzantılarının kaymasıdır. Segma bir altta bulunan omurgayı öne doğru veya arkaya doğru kaydırabilir. Omurga bundan kaynaklı olarak istikrarsızlaşır ve bacaklardan sırta kadar şiddetli bir ağrıya neden olur. Omurga normal koşullarda omurganın bütün ögeleri ile uyum sağlayan, hafif S şekline sahiptir. Omurga kaymasında birçok omur normal pozisyonundan dışarı çıkmaktadır.

Omurga Kaymasının Birden Fazla Nedeni Olabilir

Doğumla birlikte oluşan omurga deformansyonu doğal konumda bulunan omurların kaymasına neden olur. Omurga yıpranma, kemik erimesi ve omurga kırılmaları gibi zamanla meydana gelen değişikliklerden kaynaklı olarak omurga kayması meydana gelir. Yaş ilerledikçe disk değişiklikleri ve omurga gövdesinin yıpranması omurga kaymasının en fazla görülen sebeplerindendir. Omurga kayması genellikle 50 ile 60 yaş arasında bulunan kişilerde meydana gelmektedir.

Omurların içinde olan tampon görevini yerine getiren diskler giderek sıvı kaybeder ve buna ek olarak hacimleri azalır. Git gide daha fazla sıkışarak birbirlerine daha yakın dururlar, tendonlar ve liftler gevşemeye başlar. Omur tek halde tutulamaz ve kolay bir şekilde mevcut dizilimin dışına kayabilir. Güçlü kaslar, güçlü tendonlar ve güçlü liftler bu kaymayı engeller çünkü ekstra olarak bir destek sağlarlar.

Omurga iskelet yapımızdaki en önemli bölümdür ve bu bölümün korunması oldukça önemlidir. Omurga ne kadar sağlıklıysa iskelet yapısı o kadar sağlamdır. Omurgada meydana gelen kaymalar iskelet yapısının bozulmasına ve vücutta şiddetli olarak ağrıya neden olabilir. Omurganın arasında bulunan disklerin rolleri burada oldukça önemlidir. Diskler arasındaki sıvı kaybı omurganın kaymasına neden olduğundan dolayı disklerin sağlığının korunması gerekir.

Omurga yapısı yaşa bağlı olarak zayıflamaya başlayabilir ve bu dönemlerde omurga kaymasına daha sık rastlanır. Omurga kaymasının tanısı için öncelikle röntgen filmi çekilmektedir. Fakat röntgen filminde çok kaygı uyandırıcı görülen görsel çoğu zaman tesadüfen ortaya çıkmış olabiliyor. Omurga kaymasında kayan omur diske çok baskı uygulamazsa ya da sinirleri sıkıştırmazsa çok şiddetli ağrıya neden olmaz. Bel gölgesinde kronik bir duruma geldiyse eğer şiddetli sırt ağrılarına neden olabilir.

Omurga kayması yaşamamak için düzenli olarak spor yapılmalıdır. Omurganın sağlığını bozacak ağırlıklar ve hareketlerden kaçınılmalıdır. Omurga sağlığını koruyamazsak ve omurga kaymasıyla karşı karşıya kalırsak tedavi süreci ameliyata kadar gidebilir. Bunun için iskelet yapımızın en önemli parçası olan omurgaya çok fazla yüklenmeden onun sağlıklı yapısını korumalıyız.

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap