İçindekiler
Meme Lezyonları
Memelerde her regli döneminde ortaya çıkan hassasiyetlik, gerginlik ve acıma ile ortaya çıkan ve birkaç gün süren bazı durumlarda ilaç alımını gerektiren premenstrüel sendrom sıklıkla görülür. Gebelik sırasında da süt üretimi yapan bezler ve taşıyan kanallardaki gelişmeler memelerde değişimlere neden olabilir.
Memelerde Ortaya Çıkan Bazı Rahatsızlıklar Gözükebilir Ve Bu Hastalıklar Şu Şekildedir;
- Fibrokistik Meme: kadınlarda %80 oranında görülen bir meme hastalığıdır. Farklı sayıda ve boyutta kistler, bağ dokusu fazlalığı ile kendini belli eden nodüllerden oluşmaktadır. Bu kistlerin yapısı takip gerektirmeyen basit kistler olarak bilinmektedir. Özellikle regli öncesi memede kistler ve ödem sıvısının artmasına bağlı olarak zonklama, batma ve dolgunluk tarzında ağrılara maruz kalınır. Bu ayrılar bazı zamanlar tüm ay boyunda devamlılığını gösterebilir.
- Memede hissedilen ağrı kesinlikle meme cerrahı tarafından değerlendirilmeli ve memede ağrıya sebep olan lezyonun uygun radyolojik tetkiklerle belirlenmesi gerekmektedir. Memede oldukça fazla sayıda kist bulunmasında yeni oluşan kitlelerin farkın varılması için ya da kişinin el ile kendi kendine meme muayenesi yapması ve yılda bir kez meme doktoruna muayene olması gereklidir.
- Fibroadenom: İyi huylu meme lezyonlarından bir tanesidir. Memede sıklıkla rastlanılan iyi huylu bir tümördür ve kansere dönmesi beklenilemez. Radyolojik görüntü teşhis için yeterli olur. Radyolojik görüntüde herhangi bir şüphe durumunda iğne biyopsisi ya da cerrahi biyopsi ile teşhis edilmektedir. Hastanın yakınlarında kanser varsa, fibroadenom boyutları büyükse, memede estetik duruşu bozan deformiteye sebep oluyorsa ve hasta bu lezyonları takip etmek istemiyorsa cerrahi bir operasyon ile çıkartılmaktadır.
- İyi huylu bir lezyonun biyopsiye ihtiyacı yoksa kişilerin lezyonları 6 ay ile 2 yıl ultrasonografi ile takip edilir. Boyutunda ya da şeklinde bir değişim yoksa cerrahi bir operasyona gerek yoktur. Eğer boyutunda şeklinde bir değişme varsa cerrahi bir operasyon ile alınır.
- Proliferafit Meme Lezyonları: Patolojik olarak incelemelerden sonra a tipi saptanması durumda kanserleşme potansiyeli artış göstermektedir. Buna eşlik eden kötü huylu lezyonlarda olabilir. Belirlenen tedavi sürecinde cerrahi operasyon ile çıkartılmalıdır.
- Lobuler Karsinoma in situ: oluşumunda iki memede ve herhangi bir meme de kansere dönüşme riski vardır. Meme tarama kontrollerinin çok iyi yapılması gerekmektedir. Yakınlarında kanser bulunan kişilerin ilaç kullanımıyla ya da cerrahi operasyon ile önlenebilmektedir.
- Duktal Karsinoma in situ: Bu lezyon kötü huylu bir lezyondur ve cerrahi bir operasyon ile çıkartılmazsa kansere dönüşebilir. Tedavi sürecine radyo terapi eklenmesi bu lezyonların tekrar oluşmasını engelleyebilir.