Doktor Uzman / Hasta Sağlık Rehberi Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Kas Hastalığı

Kas hastalıkları genel olarak yokuş çıkma, merdiven çıkma, oturduğun yerden kalkamama, yürüme, kollarını kaldırıp yüksek bir yere uzanma, başını yıkamada zorlanma, kök kaslarında güçsüzlük sebebi ile meydana çıkan yakınmalarda hekime başvurmaları gerekir.

Kas Hastalığı

Kas hastalıkları genel olarak yokuş çıkma, merdiven çıkma, oturduğun yerden kalkamama, yürüme, kollarını kaldırıp yüksek bir yere uzanma, başını yıkamada zorlanma, kök kaslarında güçsüzlük sebebi ile meydana çıkan yakınmalarda hekime başvurmaları gerekir. Bu belirtiler bazı dönemlerde göz kapaklarını kapamada ve açmada, başka yönlere bakma, yüzün mimik hareketlerini yapması, çiğneme, başını yastıktan kaldıramama gibi durumları sağlayan kasların güçsüzlüğü de eşlik etmektedir. Birden fazla kas hastalıklarının ilerlemiş durumunda el ve ayak kasları da distal kasların gücünün giderek düşmesi de eklenmiştir.

Bazı Tür Kas Hastalıklarında Distal Kasların Tutulumu Hastalığın Belirgin Ve En Erken Tanısı Olabilir

Bazı tür kas hastalıklarının da kendine ait güçsüzlük dağılımı bulunmaktadır. Bu dağılımlara denk gelindiğinde ilk olarak o hastalıkların varlığı düşünülmektedir. Kas hastalıklarının birçoğu kalıtımsal kas hastalıklarıdır ve seneler içinde gelişerek kronik hale gelir. Edinsel olan kas hastalıkları inflamatuvar, miyopatilerde zaafın gelişimiyle hastada ciddi bir şekilde fonksiyon kaybına ve sakatlık derecesine gelmektedir. Rabdomiyoliz, malin hipertermi hastalık durumlarında ise güçsüzlük saatler içinde ilerleme göstererek en fazla birkaç gün içerisinde en üst düzeye ulaşır.

  • Egzersiz İntoleransı: belirli olan bir hareketi gerçekleştirmekle ve o hareketi yapan kasta gelişen normal şartlarda olmaması gereken ölçüde yorgunluk oluşmasına denir. Bu yorgunluğa bazı durumlarda ağrılarda eşlik edebilir. Sıklıkla metabolik rahatsızlıkların seyri sırasında görülmektedir. Yorgunluğu ortaya çıkartan hareketler, hareket etme esnasında enerji elde etmek için kullanılan metabolik yollardan hangisini tercih ettiğine bağlıdır.
  • Bitkinlik: kas sinir kavşağının başka hastalıklardan bir hareketini yapmakla o kasta hatta bazen başka kaslarda da, çok ileri seviyede yorgunluk ortaya çıkmaktadır. Bu yorgunluk başlangıçta normal ya da daha iyi güç sağlayan kasın hareketinde devamlılığın sağlanması güçlük sorunu ile meydana çıkar. Bozuk olan kısım sinir kas kavşağında bulunan kısımdır.
  • Atrofi: kas hastalıklarında atrofi geç gelişim göstermektedir. Sebebi ise kas liftlerinin teker teker rahatsızlanmasıdır. Zamanla yeterli olan kas lifi tutulduktan sonra kasın bütün kitlesini etkileyecek boyutta küçülmesine yani atrofiye sebep olmasıdır.
  • Psödohipertrofi: ortaya çıktığı anda anlaşılacağı gibi yalancı bir hipertrofi de olabilir. Hastalığın sebebi henüz olarak kayıt edilmemiş kas liflerinde oluşan hipertrofiye bağ ve yağ dokusunda oluşan artışa eşlik eden kas kitlesidir.

Kas hastalıkları hayatımızı etkileyen ve hayati fonksiyonlarımızın işlevinde oldukça önemli bir role sahiptir. Hayat kalitesini düşürecek derecede bir engele sebep olabilir. Bunun için erken tanı oldukça önemlidir.

 

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap