İçindekiler
Kas Erimesi
Kas erimesi, kas gücündeki ve kas kütlesindeki azalma işlemi olarak bilinmektedir. Kas erimesinin yaygınlığı giderek artış göstermektedir ve genel olarak yaşlılarda görülür. Her yaş grubunda görülme ihtimali olan bir hastalıktır. Ana nedeni yaşlanmaya bağlı olsa da stres ve kötü beslenme gibi etkenlerde problemin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kas erimesinin kesin bir tedavisi yoktur
Egzersiz, sağlık ve düzenli beslenme kas gücü ve kas kütlesinde oluşan azalmaları önleyebilir. Kas erimesi hastalığında tedavi sürecinden olumlu bir yanıt alabilmek için erken teşhis yapılması oldukça önemlidir. Kas erimesi hastalığında eğer tedaviye geç kalınmışsa ciddi problemlere yol açmaktadır.
Kas erimesi, normal şartlarda yaşlanma ile ortaya çıkan ve giderek artan kas kütlesi kaybıdır. Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kas erimesi doğal kabul edilmektedir. Fakat sarkopeni, şiddetli kas kaybına verilen isimdir. 30 yaşına kadar kastaki gelişmeler ilerler fakat 30 yaş sonrasında kas kütleleri kaybolmaya ve işlevlerini kaybetmeye başlar. Hareketsiz yaşam süren kişiler 30 yaşından sonra geçen her on yılda bir kas kütlelerinin yüzde beşlik gibi önemli bir oranını kaybetmektedir.
Yaşlanma, hareketsiz yaşam sürme, kötü ve yeterince beslenmeme, büyüme hormonunun durması, duygu durum bozuklukları, kalp ve karaciğer gibi bir takım hastalıklar, stres, sigara ve alkol, düşük kilo ile doğmak, kronik sağlık sorunları ve genetik faktörler kas erimesinde önemli etkenlerdir. Bu etkenleri içeriyorsanız kas erime hastalığına yakalanmanız oldukça kolay hale gelir.
Kas erimesi hastalığının belirtileri şu şekildedir;
git gide zayıflama, güçsüzlük, dengede kalamama, merdiven çıkarken zorlanma, dayanıklılık kaybı yaşama, kas büyüklüğünde kayıplar yaşama, fiziksel aktivitelere katılamama ya da azalma gibi durumlar en belirgin belirtileridir. Kas erimesinde erken teşhisin öneminden bahsetmiştik. Kas erimesi teşhisi için öncelikle şikayetleriniz dinlenir ve yürüme hızı testi, iskelet kütlesi ölçümü için kullanılan DXA teşhis edilmesi için kullanılan testler arasında yer almaktadır.
Kas gücünün kontrol edilmesi, el sıkma günü test etmeden pi akspiratuar ölçümüne kadar yapılır. Fiziksel performans olarak merdiven çıkma, altı dakikada yürüme testi, sandalye üzerine otur ve kalk testi olarak değerlendirilmektedir. Kas erimesinin tedavisi olmamakla birlikte bazı önlemlerle ilerlemesini durdurabilirsiniz. Kas erimesi hastalığı için yapılması gereken en önemli tedbirlerden bir tanesi fiziksel direnci arttırmak ve fiziksel kuvveti arttırmaktır. Kas erimesi tedavisinde kullanılan bir ilaç bulunmamaktadır. Tamamen modern tıp üzerine yönelerek bir tedavi süreci bulunmaya çalışılmaktadır.