Doktor Uzman / Hasta Sağlık Rehberi Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Kalp Yetmezliği Nedir? / Uzm. Dr. Taner KAYA (İç Hastalıkları Uzmanı)

İnsan vücudunda sağlıklı bir kalp, vücudun bütün kısımlarına gerekli miktarda kan ve oksijenin ulaştırılması için olması gerektiği gibi çalışarak bütün vücuda gerekli olan kanı pompalar.

 

Kalp Yetmezliği Nedir?

İnsan vücudunda sağlıklı bir kalp, vücudun bütün kısımlarına gerekli miktarda kan ve oksijenin ulaştırılması için olması gerektiği gibi çalışarak bütün vücuda gerekli olan kanı pompalar. Kalp yetmezliği ise insan vücuduna gerekli olan kanın pompalanmaması durumudur. Kalp bu işlemi tolere edebilmek için genişleyerek büyümeye başlar. Buna kalp büyümesi de denilebilir.

Kalp yetmezliği söz konusu olduğunda kalp, olması gereken ritme oranla daha fazla kasılarak yeterli olacak kanı pompalamaya çalışır. Bununla birlikte kalp damarlarında bir daralma meydana gelir. Kalp damarlarında daralma olmasıyla birlikte önemli doku ve organlarda gerekli miktardaki kanın iletilmesini engeller. Tüm bunların sonucunda kalbin çalışmasındaki bozukluktan dolayı doku ve organlarda ciddi hasarlar oluşabilir.

Kalp yetmezliğine sebep olan pek çok etken bulunmaktadır. Kalp yetmezliği hastalığının ortaya çıkmasında bu etkenlerden bir ya da bir kaçı bir arada rol oynayabilir. Kalp yetmezliğine neden olan birkaç etken bir araya gelirse hastalığın ciddiyetini arttırmaktadır. Kalp yetmezliği teşhisinden itibaren kalbin boyutu da göz önünde tutularak tedavi planı yapılır. Oluşacak herhangi komplikasyonların önlenmesi ve yaşam kalitesinin artış göstermesi için önlemler alınmalıdır.

Çabuk yorulma, nefes alamama, iştah kaybı, mide bulantısı, hızlı kilo artışı, göğüs ağrısı, öksürük, kalp çarpıntısı, geceleri sürekli olarak idrara çıkma, ayak bileklerinde ve bacaklarda ödem oluşması, nabızda düzensizlik gibi belirtiler varsa en kısa süre içerisinde kalp doktoruna gözükmelisiniz.

Kalp yetmezliği durumlarında her iki yanında etkileneceği gibi bazı durumlarda kalbin sadece bir tarafı etkilenir. Konjestif kalp yetmezliğinde kanın kalbe girişinin ve çıkışının yavaşlaması sebebiyle vücudun belirli bölgelerinde kalbin birikmesi söz konusudur.

 

Kalp Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

Kalp yetmezliği genel olarak kalbin çeşitli sebeplere bağlı olarak zarar görmesi veya kalbin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkan bir çeşit hastalıktır. Kalp yetmezliğine neden olacak etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • * Kalp krizi
  • * Kalp kapakçıklarında hastalıklar
  • * Kalp kası hasarları
  • * Doğumsal olan kalp hastalıkları
  • * Koroner arter hastalığı
  • * Hipertansiyon
  • * Kalp kaslarında oluşan iltihap
  • * Alkol ve uyuşturucu kullanımı
  • * Devamlı olarak kullanılan bazı ilaçlar
  • * Obezite
  • * Diyabet hastalığı
  • * Kalpte oluşan ritim bozukluğu

İşte bu durumlar kalpte yetmezliğe neden olur. Kalp yetmezliği hayatımızı oldukça olumsuz etkiler ve nefes almakta güçlük çekeriz. Bütün vücuda sağlıklı kanı pompalayan kalp yetersiz hale geldiğinde vücudun işlevini de kötü etkiler. Kalp yetmezliği önemli bir hastalıktır ve tedavi edilmezse ciddi sonuçlarla sonuçlanabilir. Zamanında yapılan teşhis ve tedavi her zaman olumlu sonuç vermektedir.

 

Hepinize sağlıklı günler dilerim...

 

Uzm. Dr. Taner KAYA

İç Hastalıkları Uzmanı

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap