İçindekiler
Kalp Kapakçığı Hastalıkları Nelerdir?
Kalp kapakları, kalp odacıklarının içindeki kan akımını doğru olarak aktaran, her kalp çarpıntısı ile açılıp kapanan bir yapıya sahiptir. Dört tane kalp kapakçığı bulunmaktadır; mitral kapakçığı, aort kapakçığı, triküspit kapakçığı, pulmaoner kapakçığı. Kalp kapakçık yapısının bozularak görevini yerine getirememesi halinde kalp kapak hastalığı meydana gelir.
Kalp kapakçığı rahatsızlığı iki durumda gelişebilir;
Bunlardan ilki kalp kapağının daralması iken diğeri kalp kapağı yetmezliğidir. Kalp kapakçığı hastalıkları genetik, yaşlanma, enfeksiyon, kalp kası hastalıkları gibi birden fazla çeşit hastalıktan oluşabilir. Kalp kapağı hastalıkları uzun seneler boyunca belirtisiz bir şekilde ilerleyebilir. Kalp kapağı hastalıkları mekanik problemler içerdiği için ilaç tedavisi yapılamaz. İlaç tedavisi yalnızca hastalığın ilerlemesi ya da belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur.
Kalp kapakçığı hastalığı genel olarak yavaş ilerlemektedir. Fakat ileri düzeyde bir kalp yetmezliği, inme, kalpte ritim bozukluğuna ve ani ölüm ile de sonuçlanabilmektedir. Bu sebepten dolayı kalp hastalıklarının aralıklarla ekokardiyografi tetkiki ile gözlemlenmesi gereklidir. Uzun vadeli kalp kapakçığı tedavisinde cerrahi bir operasyon gerekecektir. Bu kalp kapakçığının tamamen onarılması ya da değiştirilmesi ile yapılacaktır.
Tıkanma hissi, nefes alamama, nefes darlığı, nefes kesilmesi, şiddetli çarpıntı, halsizlik, daralma, çabuk yorulma gibi belirtiler en bilindik ve en sık rastlanılan belirtilerdir. Kalp kapakçığı hastalığı yıllarca kendini belli etmeden var olabilir. Kalp kapakçığı hastalığının ilerlemesi ile birlikte bu bahsettiğimiz belirtiler kendini göstermeye başlar. Bu belirtiler zamanla azalmak yerine daha da fazla hale gelirse doktora danışmanızda fayda olacaktır.
Sigara ve alkol tüketimi zaman içerisinde kalpte meydana getirdiği hasarlardan dolayı kalp kapakçığının işlevini yavaşlatabilir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kalbin kasıla kuvveti azalmaktadır ve bu durum kalp kapakçıklarının da gücünü kaybetmesine neden olur. Doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar kalp kapakçığının gücünü yavaşlatabilir.
Ateşli hastalıklardan kaynaklı olarak mikroplar kalp kapakçığına oturup bu kısımda enfeksiyona neden olabilir. Şeker hastalığı birçok organı etkilediği gibi kalbide etkilemektedir. Kan dolaşımı kalbin yükünü arttırarak kalp kapakçığının işlevini etkiler. Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak kan gerektiği gibi süzülemez ve kalpte birikme yapar bundan dolayı kalp kapakçığı görevini tam olarak yerine getiremez. Yüksek kolesterol hastalarda kalp kapakçıklarının yapısını bozarak rahatsızlanmasına neden olur. Yüksek tansiyon hastalarının da kalp kapakçıkları tehlike altındadır. Yüksek tansiyon hastalarının damar yapısı bozularak kireçlenmeye neden olur ve kalp kapakçıklarını işlevini etkiler. Tüm bu rahatsızlıklar kalp kapakçıkları için olası bir tehlike niteliğindedir.