Kalp Damar Tıkanıklığı Nedir?
Kalp damar tıkanıklığının tıp alanındaki adı iskemik kalp hastalığıdır. Kalp kasının beslenmesini sağlayan koroner damarlarda daralma ve tam olarak tıkanma meydana gelmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Kalpte meydana gelen daralma ya da tam tıkanma sonucuna bağlı olarak kalp kasına gerekli olan oksijene ve besinler dokulara ulaşım sağlayamaz.
Bazen hiçbir şekilde belirti göstermeyen kalp ve damar tıkanıklığı hastalığı bazen göğüs ağrısı, bayılma ve çok çabuk yorulma gibi belirtilerle kendini belli edebilir. Kalp ve damar tıkanıklığın ortaya çıkmasında sigara ve alkol kullanımının etkisi oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra ilerleyen yaş, genetik yatkınlık, obezite, yüksek tansiyon, diyabet gibi faktörlerinde etkisi oldukça büyüktür. Bu tetikleyicilerin etkileri arttıkça hastalığın ortaya çıkma ihtimalide doğru orantılı olarak artmaktadır.
Kalp damarlarından bir tanesinin tıkanmasıyla ortaya kalp krizi, göğüste yanma, göğüste sıkışma ile birlikte kendini belli edebilir. Çene kısmına ve kollara yayılan bu belirtiler bulantı ve kusma ile devam ederek soğuk terleme ile sonuçlanır. Yaklaşık yarım saat içinde kendini gösteren bu etkiler hayati tehlike içermektedir. Bunun için bu belirtiler kendini göstermeye başladığı zaman kesinlikle doktora gözükmelidir. Bu etkenlerin miktarı ve şiddeti arttığı zaman hayati tehlike oranı da artmaktadır.
Kalp Damar Tıkanıklığını Engellemek İçin Ne Yapılmalıdır?
Kalp ve damar hastalıklarında sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Sağlıksız ve düzensiz olarak beslenmek kalp hastalıklarının zeminini hazırlayan en önemli faktördür. Sakatat besinlerinden, paketlenmiş hazır gıdalardan, tam yağlı etlerden, salam ve sucuktan, yağlı gıdalardan, kızartma ve kavurmalardan kesinlikle uzak durmanız gereklidir. Bu sayılan besinler kalp rahatsızlığının oluşmasında oldukça önemli bir etkendir.
Alkol ve sigara tüketimi kalp hastalığının ortaya çıkmasındaki etkenlerden sayılmaktadır. İçerisinde bulundurdukları zararlı maddeler kalbe direkt olarak zarar vermektedir ve bundan dolayı kalp sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Düzenli uyku kalp sağlığını koruyan diğer etkenlerdendir.
Düzenli ve sürekli olarak egzersiz yaparak kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Egzersizler yeterli ve düzenli yapılmalıdır. Kalbi yoracak fazla bir egzersiz programına ihtiyaç yoktur. Günlük olarak yapacağınız yürüyüş sayesinde kalp kendi sağlığını korur ve bunun yanında diğer hastalıklardan da korunmuş olursunuz. Yürüyüş yapmak diyabete, obeziteye, kalp hastalıklarına vb. hastalıklara iyi gelmektedir.
Kalp ve damar tıkanıklığı hastalığına yakalanmak istemiyorsanız yediğinize ve içtiğinize dikkat etmelisiniz. Düzenli olarak egzersiz ve yürüyüş yapmanız gerekmektedir. Belirtilen belirtiler ile karşı karşıya kalırsanız en kısa süre içerisinde bir doktora görünmeniz gerekmektedir.