İçindekiler
Gözde Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Makula dejenerasyonu adı verilen sarı nokta göz hastalığı genel olarak kalıtım yolu ile geçer. 55 yaş sonrası kişilerde, sigara tüketen kişilerde ve yetersiz beslenen kişilerde gözükür. Sarı nokta göz hastalığı ilerleme gösterirse görme kaybına yol açabilir. Gözde makula dejenerasyonu olara bilinen bölgenin bozulmasıyla oluşan bir retina hastalığıdır.
Makula, gözün arka kısmında yer alan ve ayrıntıları görmemizi sağlayan kısımdır. Makula bölgesi sayesinde yazıları rahatlıkla okuyabilir veya iğneden ipliği geçirebiliriz. Makula zayıfladığı zaman gördüğümüz alanda bulanıklıktan ve karanlıktan şikayetçi olunur. Makula dejenerasyonu, merkez kısmındaki görmeyi düşürse de yanlarda bulunan görmemizi bozmayacaktır. Makula dejenerasyonu yüzde yüz körlükle sonuçlanmaz.
Sarı nokta göz hastalığının iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kuru tip makula dejenerasyonudur. Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan ve gelişen bu sarı nokta çeşidi yavaş ilerlediği için görme kaybı azdır ve uzun bir zamanda ortaya çıkar. Diğeri ise yaş tip makula dejenerasyonudur. Sarı nokta göz hastalığın bulunan %10’unda gözüken bir hastalıktır. Gözün arka tarafında gelişen anormal damarlanmalar sonucu ortaya çıkan sızıntılar ve kanamalarla ortaya çıkar. Bunun sonucunda görme kaybı ciddi ve ani bir seviyededir.
Sarı nokta göz hastalığında risk altında bulunan grup şunlardır;
- Hipertansiyon hastaları,
- Güneşe çok fazla maruz kalan kişiler,
- Genetik kodlar,
- Tek gözünde sarı nokta hastalığı bulunan kişilerin ortalama 2 yıl içinde diğer gözünde de oluşmaktadır,
- Yaşlanmaya bağlı olarak 65 yaş üzerindeki kişiler %25 sarı nokta hastalığına yakalanır.
Sarı nokta hastalığında erkan teşhis oldukça önemlidir. Çünkü teşhis edilmiş tedavilerde var olan görme kaybı genellikle geri döndürülemez. Fakat ilerlemesine engel olunabilir. Sarı nokta göz hastalığının erken tanısı için düzenli olarak göz muayenesi olunması gerekir. Göz kontrolünde görme keskinliğinin bakıldığı rutin olan muayenenin yanı sıra kapsamlı bir şekilde yapılan retina muayenesi sarı nokta göz hastalığı tanısında önemli rol oynamaktadır.
Sarı Nokta Göz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Sarı nokta göz hastalığı herkeste farklı bir şekilde belirtilerle ortaya çıkabilir. Sarı nokta göz hastalığında bazen bir tane göz ileri derecede görme kaybı yaşarken diğer göz yıllarca sağlığını koruyabilir. Sarı nokta göz hastalığına önceden teşhis koymak çok kolay değildir. Fakat her iki gözde etkilenirse çalışırken ya da okurken zorluk çekilmeye başlanır.
Böyle durumlarda baktığınız yerin ortasında koyu karanlık bir şekilde bölge olur. Baktığınız bu bölgede düz çizgilerde bükülmeler meydana gelir. Renkler daha soluk görülür. En belirgin belirtileri bu şekildedir. Bu belirtiler varsa göz doktoruna gözükmeniz gerekebilir.