Göz Katarakt
Katarakt, gözün içinde yer alan görüntüyü retina tabakasının üzerine sabitlemek olan göz merceğinin bozularak saydamlığını kaybetmesi ve buzlu cam görüntüne sahip olur. Saydamlığını kaybetmemek için merceğin ışık ve görüntünün retina tabakasına geçmesini engellemesi sonucunda görme kaybı yaşanabilir.
Göz Merceği İnsan Vücudunun En Erken Yaşlanan Dokulardan Bir tanesidir
Görme bozukluğu olarak adlandırılan hafif bulanıklık, renklerde solgunluk, ışıklarda dağılma ile başlayarak daha sonra katarakt cinsine göre gözde yalancı bir miyopi ortaya çıkmaktadır. Yalancı miyopi zamanla artış gösterirken hastanın uzağı görmesi daha fazla bozulacaktır. Fakat gözler bir dönem miyopi sayesinde yakını net gösterecektir.
Gözde bulunan katarakt iyice ilerledikçe hem uzağı görme hem de yakını görme gözlük ile tedavi edilmeyecek şekilde bozulur. Görme bozukluğu yaşam kalitemizi oldukça düşürür ve bunun yanında düşme, yaralanma gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Katarakt bir hastalık değildir ve yaşa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bulanık görme, puslu görme, ışıktan rahatsızlık, tek göz kapalı iken çift üçlü görme, renkleri soluk görme yakın gözlüğe olan ihtiyacın azalması, yakın gözlük olmadan görür hale gelmek gözdeki katarakt oluşumunun belirtilerindendir.
Göz merceğinin saydamlığını tamamen kaybetmesi sonucunda oluşan katarakt birden fazla nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Senil olarak bilinen yaşa bağlı katarakt 50 yaşlarında görülmeye başlanır ve 60 yaş sonrasında ameliyatlık düzeyine gelmektedir. Bu katarakt türü çok fazla ilerleme gösterirse tamamen beyaz hale gelir ve görme yetisi tamamen kaybedilir.
Her yaşta görülen katarakt türü ise göz içi iltihapları, kortizonlu ilaç kullanımı, travma, bazı sistematik hastalıklardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu katarakt oluşumunun sebebi yaşlanmadan dolayı değil, gözde bulunan başka problemlerden dolayı ortaya çıkmıştır. Doğumsal olarak ortaya çıkan katarakt vardır. Bu katarakt cinsi doğum esnasında fark edilir ve genel olarak nedeni bebeğin anne karnında gelişimini etkileyen faktörlerden dolayı oluşmuşlardır. Göz tembelliğini önlemek için bu tür katarakt cinsinin acil bir şekilde ameliyatı ve tedavisi yapılmalıdır.
Eğer yaşa bağlı bir olarak gözde bir katarakt oluşumu olduysa bu endişe verecek bir durum değildir. Tamamen doğal ve hayat akışına uygun bir hastalık söz konusudur. Fakat doğuştan meydana gelen bir gözde katarakt hastalığı için kesin olarak tedavi yapılmalıdır. Çünkü bunun sonucunda doğacak bir sürü problem olabilir. Göz tembelliği bunlarında başında gelir ve ilerledikçe görme kaybına kadar yol açabilir. Katarakt meydana geldiği yaşa göre ciddiyeti değişiklik göstermektedir.