İçindekiler
Geniz Eti Nedir?
Vücuda ağız ve burun yolu ile girecek olan zararlı mikroorganizmalara karşı koruyucu bir yapıya sahiptir. Geniz eti hastalığı tedavi edilmediği taktirde kalp rahatsızlıklarına, gelişmede geriliğe, uyku apnesi gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır.
Geniz eti tam olarak burnun gerisinde nazofarenks diye adlandırılan bölgede yer alan bir lenf dokuları kümesidir
Geniz eti, bademcikler ve dil kökü bademcik dokuları ile beraber bir koruyucu lenf halkası ortaya çıkartmaktadırlar.
Oluşan bu lenf dokuları, üst solunum ve sindirim yolları ile kendine yol bulan bakteri, virüs ve alerjenlere karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmektedirler. Geniz etinin hücresel olarak bademciklerle aynı özellikleri taşımaktadır. Fakat geniz etinin yapısı bademciklerin yapısından oldukça farklıdır. Geniz eti doğumda oluşur ve 8 yaşına kadar bademcikle birlikte büyümeye devam eder.
Geniz eti şikayetleri genel olarak 1 ya da 2 yaşında ortaya çıkar
Çocuklarda sıklıkla görülen ve tekrarlanan geniz eti büyümesi ya da iltihaplanması doktorlar tarafından ameliyat ile alınması önerilir. Geniz etinin ameliyat ile alınması vücut fonksiyonları açısından büyük bir kayıp değildir. Yani çocuklarınızda bulunan geniz etini aldırdığınız zaman çocuklarınız daha sık rahatsızlanmaz. Çocuğunuzda geniz eti rahatsızlığı bulunuyorsa eğer kesin olarak doktorunuzun tavsiyesine uymanız gerekir. Çünkü geniz eti çocukların gelişmesini geriletebilir.
Geniz etinin oluşması halinde birçok belirti ile karşılaşabilirsiniz. Burundan nefes alırken güçlük çekmek, sürekli olarak ağızdan nefes almak, genizden konuşmak, nefes alırken değişik sesler çıkması, uyku esnasında horlama, uyku esnasında birkaç saniyeliğine nefesi tutma, burunda sürekli olarak akıntı olması, orta kulak iltihabı ve ağız kokusu en belirgin belirtileridir.
İltihaplı olan geniz eti ilk olarak antibiyotik ile tedavi edilir. Eğer geniz etinde bir iltihap bulunmuyorsa doktor bir süre gözlem altında kalmasını önerebilir. Özellikle çocuklarda geniz etinin belirli bir oranda büyümesi normaldir. İlerleyen zamanda geniz eti kendiliğinden küçülebilir. İltihaplı olmayan geniz eti için belirli bir süre beklenilmektedir.
Tuzlu su geniz eti rahatsızlıklarında hastayı belirli bir süre rahatlatmak için kullanılan bir tedavi çeşididir. Burun ve geniz yıkanmasıyla, burun ve genizdeki salgıların temizlenmesini sağlar. Kortizon içeren burun spreylerinin kullanılması ile geniz eti büyüklüğünden en çok %10 kadar bir küçülme meydana gelir. Küçük bir oranda da olsa bazı rahatsızlıklarda burun tıkanıklığında azalmaya neden olabilir. Fakat burun spreyinin kullanılması kesildiği zaman geniz etindeki büyüme tekrar büyümeye devam eder. Bunun için doktorunuzun önermiş olduğu tedavi yöntemi oldukça önemlidir.
[widget-8]