Fıtık Çeşitleri Nelerdir?
Fıtık, genel olarak ağır yük kaldırmak, fiziksel güç ağırlıklı işlerde çalışmak, uzun süreli olarak ayakta kalmak, kronik öksürük, hızlı kilo alıp verme, gebelik ve ıkınmadan ortaya çıkan bir hastalıktır. Fıtığın ortaya çıkmasından korumak her zaman mümkün olmasa da hızlı yaşam tarzı, aşırı ıkınmadan sakınmak, düzenli egzersiz ve sigara kullanımından kaçınmak bu riski azaltabilir.
Fıtığın Birçok Çeşidi Bulunmaktadır;
- Kasık fıtığı: erkeklerde kadınlardan daha çok gözüken bir fıtık türüdür. Yeni doğmuş bebeklerde dahi gözükebilen bu fıtık çeşidi bel, kasık, testisler ve karında şiddetli ağrı hissedilmesine neden olur. Yeni doğan ve çocuklarda çıkan bu fıtık çeşidi çocuk cerrahları tarafından tedavi edilir. Yetişkinlerde gözükürse eğer genel cerrah tarafından tedavi edilir. Çocuk cerrahisinin en fazla tedavi ettiği fıtık çeşidi kasık fıtığıdır. Kasık fıtığı ameliyatından sonra tamamen iyileşirler.
- Göbek fıtığı: göbek fıtığının en temel nedeni doğumdan hemen sonra bağlanarak kapatılan göbek kordonunun bulunduğu bölgedir. Göbek deliğinin bulunduğu kısımdaki kasların zayıf olmasıyla görülen göbek fıtığı hemen hemen her yaşta gözükebilir. Bebeklik süresinde meydana çıkan göbek fıtığı, kendiliğinden iyileşebilir. Fakat bazı durumlarda cerrahi bir operasyon gerekebilir. Çocukluk döneminde ve yetişkinlerde de nadiren de olsa gözükebiliyor.
- Bel fıtığı: kişinin yaşam kalitesini en fazla düşüren hastalıktır. Bel kısmında 5 adet omur bulunmaktadır. Omurlar arasındaki bireye esneklik yeteneği kazdıran diskler bulunmaktadır. Diskler omurlar arasında yastık görevi görmektedir. Omurga hareketlerini kolaylaştırarak vücudun ağırlığını omurga üzerinde eşit şekilde dağılmasını sağlar. Yaşın ilerlemesiyle birlikte disklerde mikroskobik ölçüde yıpranmalar oluşmaktadır. Genellikle bel bölgesindeki son iki omur arasında çıkan bel fıtığı; bel ağrısı, bacak ve ayak ağrısı, güçsüzlük, uyuşmalar ve yürümede zorluklar oluşabilir.
- Boyun fıtığı: boyun kısmında yer alan omurların arasında bulunan jel benzeri yapıdaki diskler bulunur. Boyun hareketlerinin yapılmasına yardımcı olan diskler, zedelenme, yırtılma ve yıpranmaya bağlı olarak normal durumunun dışına çıkar. Omurların arasında bulunan diskin bir bölgesinin dışa doğru kayması sonucunda bölgeden geçen sinirler sıkışır.
- Kesi yeri fıtığı: ameliyat fıtığı olarak da adlandırılan kesi yeri fıtığı, geçirilen kapalı veya açık operasyonlardan sonra dikiş kısmında gelişen bu fıtık türünün tek seçeneği ameliyattır. Cilt altında bulunan doku ve kasların kesilmesine sebep olan cerrahi müdahaleler sonrasında iç organların zayıflamış olan kısma girmesiyle oluşmaktadır. Kesi yeri fıtığı, fıtığın boyutuna göre açık ya da kapalı olarak tedavi yapılır.