İçindekiler
BÖBREK YETMEZLİĞİ
Böbrek Nedir?
Böbrek, vücudumuzda iki adet bulunan bir organdır. Böbrekler bel hizasından ve sırt bölümünde daha yakın bir konumda, simetrik bir durumda omurganın iki yanında bulunan organlardır. Böbreklerin birincil olarak görevi içinden süzülen kanı filtreleyerek, toksinleri ve zararlı maddeleri vücudun dışına atmaktır. Bunun yanında böbrekler vücudun su seviyesini de dengede tutarlar. D vitamininin aktif halini üreterek, alyuvarların da üretiminde rol alırlar. Böbrekler kan basıncının kontrolünü sağlayan mekanizmalar arasında da yer alır.
Böbrek Yetersizliği Nedir?
Böbrek yetmezliği, böbreklerin içinden geçen kandaki toksinlerin yeterli oranda filtreleme yeteneğini yitirdiği zaman ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Böbrekler görevlerini düzenli olarak yerine getiremezlerse vücutta toksin yüklenmesi aşırı derecede yükselir. Bu durum engellenip, tedavi edilmediği sürece hayati tehlikelere kadar yol açabilir. Böbrek yetmezliği hastalığı, kronik böbrek hastalığının son evresidir. Böbrek yetmezliği olan kişilerde, böbrekler görevlerini diyalizle ya da böbrek nakli olmadan, hayatta kalmayı mümkün kılacak kadar sürdürememektedir.
Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?
Böbrek yetmezliğinin belirtileri aşağıdaki gibidir;
- * İdrar çıkışında azalma
- * Nefes darlığı
- * Mide bulantısı
- * Yorgunluk hissi ve güçsüzlük
- * Koma
- * Göğüs ağrısı
- * Kalp ritminde bozukluk
- * Nöbet geçirme
- * El ve ayaklarda sıvı tutulumu,
- * Ödem
Böbrek yetmezliği hastalığının görülen belirtilerinin sayısı ve çokluğu hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Böbrek yetmezliği hastalığı, bazı hastalarda ileri derecede bir evreye gelene kadar herhangi bir belirti vermeyebilir. Bundan kaynaklı olarak risk grubunda olan kişiler düzenli olarak böbrek kontrolü yaptırmalıdır.
Böbrek Yetmezliğinin Tehlikeleri Nelerdir?
Kronik böbrek yetmezliğinin zamanla ilerlemesi ile böbrek işlevlerinin giderek azalması sonucunda, bulgular ve şikayetler ortaya çıkar. Böbreklerin toksinleri ve atılması gerekli olan zararlı maddeleri vücuttan tamamen uzaklaştırmaması ve bu maddelerin kanda çoğalmasıyla iştahsızlık, halsizlik, kusma, kaşıntı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Böbreklere Giden Kan Akımında Yavaşlamaya Neden Olan Durumlar
- * Ciddi derecede yanıklar
- * Ciddi sıvı kaybı
- * Karaciğer yetmezliği
- * Kalp krizi gibi hastalıklar
- * Kan basıncını düzenlemeye yarayan ilaçlar
- * Vücudun kan ya da sıvı kaybetmesi
Böbreklerde Hasar Oluşmasına Neden Olan Durumlar
- * Enfeksiyon,
- * Böbrek yakınındaki kan damarlarında pıhtı oluşması,
- * Damar içi kolesterol plağı,
- * Cilt ve bağ dokusunda hasara sebep olan skleroderma,
- * Kemoterapi ilaçları,
- * Trombotik kan hastalığı
Böbrek Yetmezliğine Karşı Yapılması Gerekenler
Böbrek yetmezliğine neden olan ve böbreklerde hasar oluşturan durumları belirttim. Böbrekler, vücut sağlığı ve işlevi için oldukça önemli olan bir çift organdır. Bunun için gün içerisinde bolca su tüketilmelidir. Su böbrek dostudur.
Yukarıda belirttiğim durumlardan herhangi birine sahip iseniz, zaman kaybetmeden bir böbrek doktoruna görünmelisiniz. Rutin olarak böbreklerinizi kontrol ettirmenizde büyük fayda vardır. Özellikle ailede böbrek yetmezliği saptanan kişilerin belirli aralıklarla kontrol yaptırması oldukça önemlidir.
Sağlıklı günler dileriz...