Doktor Uzman / Hasta Sağlık Rehberi Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Böbrek Taşı

Böbrekler, vücut için gerekli olan bazı zararlı maddeleri filtreler ve toksinlerin seviyelerini ayarlar. Kaburgaların alt kısmında bulunan böbrekler aynı zamanda kanı temizlemekle görevlidir.

Böbrek Taşı

Böbrekler, vücut için gerekli olan bazı zararlı maddeleri filtreler ve toksinlerin seviyelerini ayarlar. Kaburgaların alt kısmında bulunan böbrekler aynı zamanda kanı temizlemekle görevlidir. Bu görevleri yerine getirirken bazı mineraller ve tuzlar böbreklerde birikir. Bu tuzların ve minerallerin idrar yoluyla vücuttan atılmadığında böbrek taşı oluşur. Böbrek taşı hastalığı kadınlara oranla erkeklerde daha fazla gözükmektedir. Obezite, yüksek tansiyon ve diyabet hastalıkları böbrek taşı oluşumunda etkili rol oynar. 30 yaştan sonra görülmeye başlanan bu hastalık oldukça yaygındır.

Tuzların ve minerallerin içeriğine ve oluşumuna göre taşlar farklı büyüklüklerde ve çeşitlerde olabilir. Böbrek taşları çift taraflı ya da tek taraflı olabilir ve tedavisi için üroloji bölümüne gözükmek gerekir. Böbrek taşları çok uzun zaman hiç belirti göstermeyebilir ve aniden ortaya çıkan sırt bölgesinde, karın bölgesinde ağrı böbrek taşının en büyük belirtilerinden biridir.

Böbrek taşları idrar yolu doğru şekilde hareket ettiğinde bazı durumlarda hiç tepki vermeden ya da çok az belirtiyle vücuttan atılabilir. Fakat daha büyük taşların var oluşu böbrek, üreter, mesane veya üretrada idrar birikimine sebep olur. Bu noktada, böbrek taşı yukarıya doğru ağrı gösterir. İlerleyen koşullarda taşlar idrar yolunu tıkaması durumunda daha ciddi komplikasyonlarla ortaya çıkar.

Böbrek taşlarının sıklıkla karşılaşılan belirtileri şu şekildedir

Sırtta ve kaburgaların alt kısmında ağrı, alt karın kısmına yayılan ağrı, idrarda yanma ve acı hissi, mide bulantısı, kusma, idrarda kan ve idrar rengi değişikliğidir. Enfeksiyon oluşumunda ateş ve üşüme belirtileri eklenebilir. Böbrek taşları genel olarak idrar yolu ile vücuttan atılabilir. Vücuttan atılmadığı durumlarda tedavi gerekebilir.

Böbrek taşları içerik ve oluşumuna göre farklı çeşitlere sahiptir. Kalsiyum oksalat taşları en çok görülen böbrek taşı çeşididir. İdrarda oksalatın ve kalsiyum birleşmesi sonucu oluşmaktadır. Yetersiz sıvı ve fazla kalsiyum alımı sonucunda bu taşların genellikle diğer riskli faktörlerde bu sebeplere eşlik eder. Sistin taşları, kalıtsal bir bozukluk ile oluşan bu taşlar en nadir görülen taşlardır. Bu taşlar oluştuğunda böbrek fonksiyonlarının zayıflamasına ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Ürik asit taşları, yüksek içerikli protein diyetlerinin uzun süreli olması, gut rahatsızlığı, az sıvı tüketimi gibi faktörler ürik asit miktarını fazlalaştırır ve ürik asit taşlarının ortaya çıkmasına neden olur. Ürik asit taşları kalıtsal olarak da görülebilen böbrek taşı çeşididir. Sitrüvit taşları, enfeksiyon taşları tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hastalıkları sonucunda oluşur. Bu taş çeşidi kadınlarda erkeklere oranla daha çok gözükür.

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap