Beyin Sapı
Beyin sapı, solunum sisteminin çalışması ve kalp ritminin düzenlenmesinde de önemli bir role sahiptir. Beyin sapının merkezi sinir sistemini de yönetir ve bilincin oluşmasında etkindir.
Beyin sapı aynı zamanda uyku düzeninde anahtar görevi görmektedir
Yutkunma, solunum, kalp ritmi düzenlenmesi gibi hayati önem taşıyan beyin fonksiyonları beynin sap kısmında gerçekleşmektedir. Beyin sapı, beynin alt tarafında ve yapısal kısmı medulla spinalis olarak devam etmektedir.
Kafa sinirleri ile yüz, boynun motorun ve duygusal inervasyonunu sağlamaktadır. Beyin sapının boyutu küçüktür. Beyin ile vücudun tüm kısmı arasında bulunan bütün sinir bağlantıları buradan geçmektedir ve hayati bir önem taşımaktadır. Buradan geçen damarlar kortikospinal motor, arka kolon, spinotalamik yoludur. Beyin sapı, solunum ve kalp sisteminin çalışmasının düzenlenmesinde yardımcıdır. Sinir sisteminin merkezini de düzenler ve bilincin oluşmasında katkısı büyüktür.
Beyin sapı vücutta bulunan her şeyin kontrolünü sağlamaktadır. Aynı zamanda beraber kişilerin temel fonksiyonlarının görevlerinin doğru yapılıp, yapılmadığının kontrolünü sağlar ve gerekli olan noktalarda düzenlemeler yapar. Beyin sapının görev yaptığı temel alanlar ise şunlardır; açlık, dolaşım, susuzluk, vücut ısısı, kan basıncı ve solunum gibi önemli sistemler beyin sapı tarafından yönetilmektedir. Baş ve boyun kısmının yönetimini sağlayan etkendir.
Beyin sapı vücutta bulunan bütün etkenlerin komutasını sağlamaktadır. Görme, işitme ve koklama gibi duyu organlarımızın yönetiminde de etkisi büyüktür. Beyin sapının içinde oluşan tümörler ise beyin tümörlerinden ortaya çıkmaktadır. Bu tümörler çocukluk döneminde oluşan tümörlerin yüzde yirmi beşini oluşturmaktadır.
Beyin sapının içinde bulunan tümörleri teşhisi genel olarak aşırı bir durumda belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle bu tümör türünü erken dönemde tespit etmek oldukça zordur. Beyin sapının içerisindeki tümörün ortaya çıkışı şöyledir; dengesizlik, yürümeme, güçsüzlük, yalpalama ve ayakta duramama gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda felç olarak da ortaya çıkabilir. Bireylerde yüz felci, konuşma güçlüğü, şaşılık ya da gözlerde farklı kaymalar gözükebilir. Kollarda ve bacaklarda da felç olarak görülme ihtimali vardır. En ileri evreler de ise yatağa bağımlı yaşama ihtimalide bulunmaktadır.
Beyin sapı tümörü oldukça önemli ciddi bir rahatsızlıktır. Bunun için belirti verdiği ilk anda bir cerraha gözükmeniz gerekmektedir. Eğer hastalık fark edilmezse ve ilerlerse ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Yatağa bağımlı yaşama ya da ölümle sonuçlanabilir. Bu gibi tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalmamak için vücudun işlevini sağlayan beyin sapını korumak gerekmektedir. İlk belirtide doktora başvurarak hastalığın ilerlemesini önlemek gerekir.