Apandisit Vücudun Neresinde Yer Alır?
Apandisit, ortalama olarak 9 cm uzunluğa sahip küçük ve ince bir kesedir. Vücudun sağ alt tarafında yer almaktadır. Apandisit kesesi kör çıkışlıdır ve ağız kısmı sindirim sisteminin bir bölümü olan kalın bağırsağa bağlıdır. Kese boyu 9 cm ile 35 cm ebatlarında değişiklik göstermektedir. Apandisit kesesi çocuklarda daha büyük ebatlarda görülür ve çocuk yaştan itibaren kapanarak yetişkin olduğunda daha kısa bir ebat olur.
Apandisit kesesi faydalı sindirim florası tarafından rahatsızlık dönemlerinde kullanılan bir koruma alanıdır. Apandisit alınmasında herhangi bir problem bulunmamaktadır. Bu kesenin olmaması vücutta herhangi bir sorun teşkil etmez. Bağışıklık sistemine yardımcı bir organ olarak bilinmektedir. Apandisit birden fazla nedenle ortaya çıkabilir. Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkabilir, tıkanıklıkla ortaya çıkabilir hatta tıkanıklık fazla ise acil ameliyat gerekebilir.
Obstrüksiyon genellikle dışkı maddelerinin yığılmasından kaynaklanabilir. Kurt, parazitler, tümörler, travma, yaralanma ve büyümüş olan lenfoid follikülerle de ortaya çıkmaktadır. İştah kaybı yaşıyorsanız, mide bulantısı varsa, karın bölgesinde şişme, gaz çıkarmada zorlanma, ağrılı idrara çıkma, rektum bölgesinde ağrı, ağrıların başlamasından sonra kusma apandisit belirtileridir. Bu belirtilere sahipseniz acil olarak bir hekime danışmanız gerekmektedir.
Apandisit hastalığında zamanında tedavi oldukça önemlidir. Apandisitin yırtılmasına sebep olacak herhangi bir ağrı kesici, müshil ilacı içmemelisiniz ya da ısıtma yastığı kullanmamalısınız. Apandisitin olduğu bölgeye sıcak terapiler yapmamalısınız.
Apandisit Nasıl Teşhis Edilir?
Apandisit ortaya çıkan herhangi bir tıkanıklık bakterilerin organ içerisinde fazlalaşmasıyla bakterilerin organ içerisinde üremesine neden olur. Tıkanıklık sebebi ile basınçta artış söz konusu olur ve kan damarları büzüşür. Büzüşen kan damarları kan akışını engeller ve kangrene sebep olur. Apandisit kangren sebebi ile koparsa kalın bağırsakta bulunan dışkı karın kısmına dolabilir. Enfekte olan apandisit sızma gerçekleştirirse eğer apse oluşur.
Apandisit belirtilerinden şüphelenerek doktora gittiyseniz doktor ilk olarak el ile müdahale yapar. Hasta doktor tarafından sedyeye yatırılır ve ağrıyan kısmı açması istenilir. Ağrıyan kısma doktor el ile basınç uygular. Bu basınç ile hastanın sağ alt karın kısmında ani bir ağrı tepkisi veriyorsa apandisit teşhisi konulabilir. Tam kesin olarak apandisit teşhisi konulması için doktor bazı testler ister.
Apandisit vücutta tam olarak ne işe yaradığı bilinmeyen genel olarak sindirim sistemine yardımcı bir organ olarak tanımlanır. Bunun yanında apandisitin vücutta yokluğu çok büyük bir kayıp değildir. Apandisit belirtileri varsa eğer acil olarak doktora danışmalısınız ve gerekli olan tedavi yöntemini uygulamalısınız. Apandisit vücutta çok önemli bir fonksiyona sahip olmasa da ortaya çıktığında ve iltihap oluştuğunda ciddi problemlere neden olabilir.
Uzm. Dr. Ömer Faruk YOLCU
Gastroenteroloji Uzmanı