Doktor Uzman / Hasta Sağlık Rehberi Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Akciğer Sönmesi

Normal şartlarda göğüs kafesindeki hava akciğerin içerisine hapsolmuş şekildedir ve dışına sığmamaktadır.

Akciğer Sönmesi

Vücudumuzda akciğerleri saran iki tane zar bulunmaktadır

Bunlardan birinin adı, visceral plevra diğerinin adı, pariyatal plevradır. Bu zar akciğerlere yapışık haldedir ve akciğer dokusunu tamamen sarmaktadır. Bu iki zar arasında normal şartlarda çok az miktarda plevra sıvısı dışında hiçbir şey bulunmaz. Bu iki zar arasında hava bulunması koşulunda ise akciğer sönmesi yani pnömotoraks denilmektedir. Tek başına bir hastalık değildir ve birden fazla nedene bağlı olarak da görülmektedir. Göğüs kafesinin içerisinde üstü hava geçirmez ince zarla kaplıdır ve içi hava dolu olan solunum organımızdır.

Normal şartlarda göğüs kafesindeki hava akciğerin içerisine hapsolmuş şekildedir ve dışına sığmamaktadır. Akciğerin üzerinde bulunan zara bir delik açıldığında akciğer dışına hava kaçırarak göğüs kafesinin içinde toplanır, akciğeri baskı altından kurtarır ve sönmesine neden olur. Buna akciğer sönmesi denilmektedir. Akciğerin dışarıya hava kaçırması birden fazla sebebi olabilir.

Göğüs darlığı ve nefes darlığı olan kişilerde akciğer sönme hastalığı bulunabilir. Nefes darlığı ve göğüs daralması şiddetli bir biçimde artış göstermekteyse akciğer sönmesi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Akciğerin boyutuna göre nefes darlığının şiddeti değişiklik göstermektedir. Sırt ağrısı ve karın ağrısı bu şikayeti tetikleyen sebepler arasında olabilir. Bazı hastaların herhangi bir şikayeti de bulunmayabilir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu belirtiler zamanla daha çok kendini göstermektedir.

Akciğerde gözetilen büzüşme nedeni ile kanda oksijen azalması meydana gelir

Göğüs hastalıkları doktorunun yapacağı fizik muayenede pnömotoraksın boyutuna göre nefes seslerinde azalma ya da kaybolma söz konusu olabilir. Sönen akciğerin durumuna göre solunum dakika sayısına göre fazlalaşma, dudak ve dilde morarma görülebilmektedir. Ufak pnömotorakslarda akciğerlerde sönme az ise nefes verilen grafisinde veya bilgisayarlı tomografi ile teşhis edilebilir.

Akciğer zarlarının içerisine dolan havanın miktarına ve hastanın genel olarak sağlık durumuna göre tedavi süreci başlatılır. Akciğer sönmesi durumuna göre hastanın tedavisi planlanır eğer hastanın akciğerindeki sönme minimal derecede ise hastalar gözetim altına alınır ve bu hastalara oksijen desteği verilir. Fakat akciğer sönmesi yüksek olan hastalarda ise tedavi süreci daha ciddi ilerlemektedir. Plevral boşluklara fazla oranda hava dolduysa tüp drenajlı ile havanın çıkartılması lazımdır. Tüm bu işlemler doktor kontrolü ile doktor gözetimi altında yapılmaktadır.

Akciğer sönme belirtilerinden bazılarına sahipseniz ya da bu belirtilerden birkaçına sahipseniz hiç zaman kaybetmeden göğüs hastalıkları doktoruna gözükmeniz ve tedavi sürecini başlatmanız gereklidir. Akciğer sönmesi hastalığı ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Sigara ve alkol kullanımından bu dönemde uzak durmanız gereklidir

 

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap