Açılan Kapıların Ardındaki Gerçek: Sağlık Hukuku
Sağlık hukuku; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de farkındalığı yeni yeni artan, nelere yardımcı olacağı, nasıl kullanılacağı sırlarla dolu bir alan... Aslında kendisi hukukun alt dallarından birisi ama hukuk gibi güçlü alanlardan biri olan Tıp ile iç içe. Bundan dolayı hem doktorlar, hemşireler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarını, hem de avukatları bir arada tutan yeni bir alan ortaya çıkmıştır.
Burada sağlık çalışanı ne yapar? Doktorlar hukuki teknik konuyu bir avukat kadar, bir hukuk uzmanı kadar bilemezler. Ancak hukuk uzmanlarının bilemediği tıbbi teknik konuya hâkimlerdir. Bu noktada dosyalarda fikir beyan edebilir, davaların seyrini değiştirebilirler. Ya da bu düşüncelerini davada bilirkişilik müessesi ile ortaya koyabilirler. Bunlar oldukça tahmin edilebilir noktalardır.
Peki, bunların ötesine geçilebilir mi? Her zaman geçilebilir ve ihtiyaçlar görüldükçe geçilecektir. İleride sağlık hukuku adına sendikalar, gerçekten (!) sağlık hukuku bilen vasıflı yönetici doktorlar, belki bakanlığa ait komisyonlarda davaları yönlendiren sağlık hukuku uzmanı doktorlar olacak...
Medikal Malpraktis Derneği ve Yüksek Sağlık Hukuku Derneği ile başlayan bu serüven, bir sürü derneklerin kurulmasına, belki farklı tıp alt dallarına ait derneklerin kurulmasına yol açacak. Belki de ileride dernekler arası konsensüsler, sağlık hukukuna yön verecek kararlara, çalışmalara yol açacak.
Siz bu geleceğin neresinde olmak istersiniz? Bence doğru anlıyorum sizi. Tam merkezi değil mi? Haydi geç kalmadan sağlık hukuku öğrenin, aramıza katılın.
Uzm. Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu
Medikal Malpraktis Derneği
Halkla İlişkiler Uzmanı